Overskrift

Håkan Nesser: 'Skyggerne og regnen'
Dette er egentlig en krimi. Jeg fik lidt tilfældigt fat i den og ville have afleveret den ulæst; men den viste sig at være absolut læseværdig. Der er gode psykologiske portrætter, så alene derfor er den en fornøjelse at læse. Og så er der kloge tanker om livet. Hvis jeg kan finde citatet om gud og fanden, så er det her: Nå, her er et andet: forever og ever, fanden sover aldrig (men det gør Gud altså!) 
Nå, her var det alligevel (s. 151) 'Djævelen sover aldrig; men Gud er man nødt til at vække hver morgen' siger Victor; men hans far slog hans mor ihjel i vrede og tog bagefter sin eget liv, så V. har en tung arv, som forfølger ham. 'Morderunge' kan han blive kaldt.

 

 

 


                                               *****
Før i tiden slugte jeg alle Christies og Sayers' krimier; men siden har genren kun undtagelsesvis interesseret mig, fordi mange krimier er for voldelige og brutale og skildrer ligene i dem med en masse rædselsfulde detaljer, så jeg er meget kritisk.
Desuden hvis der blev myrdet lige så mange mennesker som i krimier og film, så var der vist ikke mange levende tilbage. Alene det gør genren så utroværdig. Nogle opererer endda helst med psykopatiske massemordere. 
                                              *****
Svenske forfattere har måske et særligt talent for at skrive kriminallitteratur. Før i tiden var Sjövall og Wahlö næsten et Must. Der udover hæver Mankell sig over gennemsnittet,
og altså også Håkan Nesser. 
                                              *****


Overskrift

Jeg er en ivrig læser af engelske Barbara Vine. Hun er noget ganske særligt. Og så er der Minette Walters, som jeg læser nu på engelsk, fordi åbenbart alt er udlånt på dansk.