Index

1. Stoner                             John Williams

2. Enden på legen                Graham Greene

3. Sandslottet                      Iris Murdoch

4. Lisinka                             Birgit Pouplier

5. Det lykkelige Arabien       Thorkild Hansen

6. Løgneren                         Martin A. Hansen

7. Magten og æren,             Graham Greene

John Williams: Stoner

"Den bedste bog, du aldrig har hørt om" (Politikens anmelder)
Den blev udgivet i 1965, men vakte ingen opmærksomhed.
Før nu. 2014.
Det er en levnedsbeskrivelse af en lærer, som brænder for sit emne, litteratur.
I sit liv møder han skuffelser, bedrag, nederlag, men
også sejre, et ulykkeligt ægteskab, men også ægte kærlighed. Alt er fortalt i et lidt gammeldags sprog, og handlingen skrider langsomt frem. Men man bliver virkelig betaget af denne skildring af en mands liv. Den fortjener at blive læst af mange.

Denne bog har jeg læst i løbet af et enkelt døgn. Det siger virkelig meget om kvaliteten, da jeg har været inde en læsetrætheds-periode i det sidste ½ år.
Og jeg (som har grædt alle mine tårer) fik alligevel lidt vådt i øjenkrogen, især da han må skilles fra sit livs kærlighed, som Edith, hans kone, og alle andre betragter som en normal hændelse, en midaldrende mands affære med en ung kvinde for at han kan føle sig ung igen.

Citater:
"Efter din mening er (universitetet) et redskab for det gode; det tjener verden og ved et rent tilfælde også dig, . . .
Men I tager fejl begge to, Det er et tilflugtssted . . .for de svagelige, de aldrende, de misfornøjede og i det hele taget uformående . . .(37) . . . Men vi er i det mindste bedre end de stakkels røvhuller ude i verden, der sidder i lort til halsen. Vi gør ingen skade, vi siger, hvad der passer os, og vi bliver betalt for det . . . " (38)

"Når han tidligere havde tænkt på døden, havde han tænkt på den som enten noget litterært eller som tidens langsomme, rolige nedslidning af det ufuldkomne kød. Han havde ikke tænkt på den som en eksplosion af vold på slagmarken, som fossende blod fra en flået strube" (48)
Han undrer sig over "bitterheden, rædslen og det slet skjulte had,  . . senere tids kristne digtere, når de så hen . . .  til en død, der omend nok så ubestemt lovede dem et rigt og eksalteret liv, som om denne død og dette løfte var en hån, der forbitrede deres sidste dage, mens de endnu var i live. . ." (48)

"Den kærlighed til litteraturen, til sproget, til hvordan åndens og hjertets mysterier viser sig i uanselige, mærkelige og uventede kombinationer af bogstaver og ord trykt med den koldeste sorte tryksværte . . ." (123)

". . . gik ud i den vide verden, der var som et fængsel, hvor han gik og stod" (231)

" . . . indså han det nytteløse spild i at overgive sig til de mørke og irrationelle kræfter, der drev verden frem mod sin ukendte undergang . . ."

Kapitel 15 indledes ret morsomt med de legend
er, der opstår om ham. Han bliver nu opfattet som "campusoriginal".

Udefra set var hans liv en fiasko, erkender han, men var det det?
Nej, det synes vi læsere ikke, det var. Han var ingen helt, men heller ingen taber og kunne sige sin mening i afgørende situationer

Læst 26.27.06.14

Graham Greene: 'Enden på legen'


Som der står på bogens bagside: 'Enden på legen' er et trekantdrama af meget speciel karakter. Maurice og Sarah, som er gift med en kedelig embedsmand, Henry, forelsker sig heftigt i hinanden. Under blitzen afgiver Sarah et løfte til den gud hun egentlig ikke tror på; men dette løfte får skæbnesvangre konsekvenser. Graham Greene er konverteret katolik, og det præger de bedste af hans bøger, kampen mellem Gud og djævelen. Læs også: 'Magten og æren', 'Konsulen', og 'Sagens kerne'. Han ser dybt ind i menneskesindets inderste afkroge. Fra 1951, men evigt aktuel.
Sproget virker stadig frisk og moderne, i hvert fald på mig, (som er 75)

Iris Murdoch: 'Sandslottet'

 En midaldrende kostskolelærer forelsker sig i en ung kunststuderende, Rain Carter. William Mor lever i et et kedsommeligt vaneægteskab med Nan. De har 2 børn. Han drømmer om en politisk karriere; men Nan spænder ben for ham. Der sker meget i romanen, både på det ydre og indre plan, måske lidt for meget. Men den psykologiske indlevelsesevne hos Murdoch er uovertruffen.
I.M. hører til mine yndlingsforfattere, hvis bøger jeg tager frem gang på gang. Andre af hendes bedste bøger er 'Klokken', 'Havet, havet', 'Rødt og grønt' og 'Et ordets barn'.

Birgit Pouplier: 'Lisinka'

Hovedpersonen, Elisabeth Baumann, er gift med den danske billedhugger Jerichau. Tiden er første halvdel af 18 hundred-tallet.
Lisinka må kæmpe for at bevare hjemmet vha. sin kunst, som ikke rangerer særlig højt i kunsthistorien, selv om hun var en habil portrætmaler. Hun har været nødt til at arbejde hurtigt, måske lidt sjusket, fordi hun med tiden var eneforsørger for den store familie. Hun fødte 8 børn. Hendes mand blev mere og mere psykisk afvigende, nærmest sindsyg. Alligevel beholdt han sin patriarkalske indstilling.
Trods samtidens anerkendelse, som medførte at hun kunne tillade sig at leve godt på de rejser, som hun var nødt til at gøre for at udføre sine bestillingsarbejder, trods ydre succes, så var hendes privatliv præget af store sorger. Flere af hendes børn døde tidligt, nogle arvede farens tungsind eller var direkte sindssyge. En søn, som var et lovende malertalent, døde ung, før han nåede at vise hvad han kunne. 
Lisinka var ukuelig og tabte ikke modet, i hvert fald i følge Birgit Pouplier. Bogen er meget medrivende og gribende. Absolut en af de bedste jeg har læst i de senere år.

Thorkild Hansen: Det lykkelige Arabien

Handlingen foregår i syttenhundredtallet, hvor diverse beretninger om Det fjerne Arabien lød særdeles lokkende og fristende. En gruppe bestående af en litteraturforsker, en læge, en astronom og en tegner tager af sted med tilbørligt følge. Det viser sig at Arabien er alt andet end lykkeligt. Dog bliver de nogle steder modtaget med åbne arme, men andre steder ligegyldigt eller direkte fjendtligt. Kun én overlever, Karsten Niebuhr. Indbyrdes er der også stridigheder mellem de vidt forskellige medlemmer af ekspeditionen. De værdifulde samlinger, som når frem til København, bliver glemt og senere går de til ved en brand. Det er en elementært spændende bog, som jeg har læst flere gange. Den er baseret på omfattende research. I mange år var TH min danske yndlingsforfatter. Bogen er smukt illustreret med Bauernfeinds omhyggelige tegninger fra turen.
Andre af Thorkild Hansens bøger som er især værd at læse, er: Slavetrilogien, bogen om Knut Hamsun, og 'Jens Munk'.

Martin A. Hansen: 'Løgneren'

En af de bøger man skal unde sig selv at læse én gang sit liv, er 'Løgneren'. Selv om jeg kan handlingen næsten udenad, vil jeg sikkert vende tilbage til den. Jeg har læst den i flere grupper med vekslende succes, må jeg indrømme. Hans øvrige bøger har jeg haft svært ved at læse; men denne er vedkommende og forekommer nutidig, selv om den foregår i halvtredsernes Danmark. Der er mange gode karakterskildringer, den vankelmodige hovedperson, Johannes Vig, som til sidst når frem til at gøre op med skyldfølelse og svigt og finder ud af, hvordan han skal leve sit liv. Der er Marie, den strengt religiøse mor til Oluf, som selv er en veg drømmer, den storpralende storbonde, Frederik, hans uigennemskuelige, mystiske kone, Rigmor, rivalen ingeniøren, som tror på fremskridtet, og ikke mindst Annemari, som Johannes for sent indser, er den han egentlig elsker. Og mange andre. Romanen  er i dagbogsform og er måske i tonen lidt gammeldags, hvad der måske kan støde yngre læsere. Selv synes jeg det er en dejlig bog, fuld af smukke naturskildringer, masser af psykologi og evigtgyldige tanker.


 

Graham Greene: Magten og æren

Mit ex er lisså slidt, arvet efter min far

"Roman om en forsumpet katolsk præst, der illegalt fortsætter sin gerning, og den idealistiske unge politiofficer, der fanger ham. Romanen symboliserer de stridende parter under religionsforfølgelserne i Mexico i 1920rne"

Og fra bogens bagsidetekst: "Den fattige og pjuskede præst lever illegalt, efter at regeringen har dekreteret, at alle præster skal udryddes. Han er i grunden en sølle fyr, men netop i et menneske så ringe, at han intet har, fuldbyrdes Guds værk. Jagten på ham og martyrdøden, som følger efter, foregriber i virkeligheden den underjordiske kamp i Europa mod nazisterne"

Denne bog har i hvert fald gjort et så stort indtryk på mig, at jeg var lige ved at blive katolik.