Kate Grenville: Drømmen om det perfekte forhold
"Drømmen om det perfekte forhold" Kate Grenville
Douglas Cheeseman er ranglet og akavet, en undskyldningernes mand, der aldrig passer ind. En ingeniør, der kan tale i timer om beton og nu er dumpet ned i Karakarook – en arketypisk australsk flække, hvor alle kender hinandens soveværelsesskuffer, hvor alle siger "mate", og hovedgaden fyldes af tomhed, når man kigger sig for, inden man går over.
Douglas forelsker sig i Harley Savage, en håndarbejdsekspert fra Sydney, som har barrikaderet sit følelsesliv bag eksmandens selvmord. Harley er på ingen måde tiltrækkende i ordets almindelige forstand. Begge er fremmede i Karakarooks sære og hede tørke, men bliver blandet ind i byens kringlede intriger og historier. Ingen af dem passer ind i definitionen af en attraktiv mand eller kvinde, men de tiltrækkes af hinandens skævheder til trods for deres tidligere tragiske erfaringer med kærlighedens smålighed og skyldfølelse.
Med "Drømmen om det perfekte forhold" vandt Kate Grenville Storbritanniens største litterære pris "The Orange Prize for Fiction 2001". Hun giver med romanen et fantastisk billede af den ydre snørklethed, der sniger sig ind overalt i den lille australske by. På besynderlig vis efterlader sammenstødet mellem to følelsesmæssige eremitkrebs i disse omgivelser læseren med en sær nænsom ro og fortabelse i både beboernes og menneskehedens dunkle hjørner.
Ikke på noget tidspunkt forsøger Grenville at male nostalgiske portrætter eller landsbyidyl, tværtimod gribes man af den nøgne realisme og sindighed, der hviler over romanen. Her er ingen Laura Ingalls eller Rhett Butler, men almindelige mennesker, der får rynker og har affærer med slagteren. Folk der snager, er småskøre og dem, der taler for højt i forsamlinger.
Som i alle Grenvilles bøger kommer vi til at elske det absurde,
akavede og atypiske. Hun gør op med den klassiske australske romans
feminine kvinder og stærke helte fra bushen, og i stedet for at lade
sine personer leve op til læserens forventning skildrer hun den perfekte
utilpassethed. (fra Litteratursiden)
En af personerne er (nu næsten en karrikatur af) en dybt narcissistisk kvinde, som står i modsætning til Harley og Douglas. Hun plejer sin perfekte krop med daglige skønhedsritualer.
(mig)
250614
Populære bøger om alle mulige emner
Phyllis Rose: Fem victorianske ægteskaber.
Denne bog er jeg også tilfældigt faldet over. Den er absolut læseværdig og spændende, og så lærer man noget nyt under læsningen.
Den fandtes ikke på biblioteket! Så jeg har været heldig at få fat i den.
De 5 kvinder i parforholdene var enten forfattere eller gift med nogle af datidens berømte mænd. (George Elliot var ikke officielt gift med George Harry Lewes, da han i forvejen var gift med en kvinde, som levede temmelig åbenlyst med en anden mand). De andre var 'lovformelig' gift.)
Kvinderne og deres historier er vidt forskellige, men alligevel; det fælles er altså at deres tilværelse og forhold udspandt sig i netop i denne bornerte periode. Det har forfatteren, som er underviser på et amerikansk universitet og kvindesagskvinde, fået en masse ud af, som vi andre har glæde af at læse om.
Læs den, hvis du er så heldig at kunne få fat i den!
Nu har jeg genlæst bogen (2013), så her kommer et par citater:
s. 21 "I det store og hele forekommer det mig, at lighederne mellem ægteskaber dengang og nu er større end forskellene. Dengang som nu er der visse tilpasningsproblemer, som er typiske for ægteskabets første tid . . . (teksten fortsætter nedenunder. Klik på den for at læse den!)