ELENA FERRANTE NAPOLI-BØGERNE

 

 

I de sidste 3-4 uger har jeg levet i Italien.

Dog kun virtuelt.

Men denne næsten 2000sider lange beretning har i den grad holdt mig fangen, så jeg ikke har været i stand til at læse andet.

De to piger er vidt forskellige, men de er begge vokset op i et slumkvarter i Napoli.

Den ene, Elena selv, får en karriere som forfatter, foredragsholder, debattør, redaktør.

Hun kommer i kontakt med en masse indflydelsesrige mennesker og rejser meget.

Den anden, Lila, får et tilsyneladende mislykket liv.

De har et tæt venskab trods deres forskellighed.

Elena virker normal, hvorimod Lina er ustabil, skiftevis hjertensgod og ondskabsfuld.

 

 

 

Mirakelfloden af Anne Patchett

Hvis man læser meget, kan man ikke lægge denne bog fra sig.
Den er både velskrevet og spændende.
Og det er ikke den rene tidsspilde, for der er en god bunke psykologi i den også.

Handlingen tager jeg direkte fra nettet:
Amazonas, blandt regnskovens stammefolk, er den enigmatiske forsker Dr. Annick Swenson i gang med at udvikle et medikament, der vil kunne forandre kvinders liv for al fremtid. Projektet er hyldet i mystik, hun nægter at rapportere hjem, og investorerne er ved at miste tålmodigheden. 
Anders Eckman, en tilforladelig forskningsassistent fra samme medicinalfirma, sendes ned for at undersøge sagen, men det eneste, der vender tilbage, er et kort brev, som meddeler hans død. Nu tager Dr. Marina Singh, kollega til Anders og tidligere student under Dr. Swenson, af sted - helt ind i Sydamerikas mørke hjerte - for at undersøge det påståede dødsfald og finde ud af, hvad det er for en velbevogtet hemmelighed, Dr. Swenson skjuler.
Marina ved ikke, at der venter hende farer i dette ældgamle hjørne af verden, som kommer til at overgå hendes vildeste fantasi. Den unge forsker må lære at navigere i et territorium, hvor fornuften er sat ud af spil, og det er kun tiden, der kan vise, om Dr. Swenson har lært hende nok.

Der må ligge en masse research eller specialviden bag bogen.
Handlingen er dybt usandsynlig, men altså . . . læs den, og du vil give mig ret i, at den er oplysende og underholdende på et højt plan.
Den er også indimellem morsom. Dr. Swenson har en ualmindeligt skarp tunge. Men eksemplerne er for mange, så . . .
150114

Lionel Shriver: Vi er nødt til at tale om Kevin

Sjældent har jeg læst en mere skræmmende bog. Denne er om en gymnasielev, der laver en skolemassakre med nøje udvalgte ofre. Alt er planlagt til mindste detalje. Han ønsker at være berømt. Han er den fødte psykopat. Alligevel kan man ikke stoppe, når
 man først er begyndt. Den varede kun 3 dage, 460 sider.
Moren påtager sig en del af skylden, og hun er da heller ikke den fødte mor. Fortryder, da beslutningen om at få et barn er ført ud i livet, og det går skævt lige fra starten. Drengen afviser hende på enhver måde. Hun prøver igen og igen, men intet hjælper. Faren er overbeskyttende og lukker øjnene for og bortforklarer i et væk de tydelige tegn på afvigende adfærd hos Kevin. Da drengen aldrig har været ude for omsorgssvigt, er det en gåde, at han udvikler sig til at være en ualmindelig frastødende psykopat. 
Desværre er bogen kun indirekte et angreb på våbenloven. Kevin skyder nemlig sine ofre med en armbrøst!!!

Tracy Chevalier: 'Pige med perleørering'

 
Da min yndlingsmaler fra renæssancen er Vermeer, måtte jeg læse denne bestseller.
Beskrivelsen af det ikke-eksisterende erotiske forhold mellem maleren og den yndige tjenestepige, er noget af det mest sensuelle man kan forestille sig.
Da man ikke ved meget om Vermeer's liv, er der frit spil for kreative forfattere. Men det kunne godt være foregået som Tracy Chevalier fortæller. En interessant detalje er Pigens angst for at vise sit hår. Hun er ikke en af den slags piger! (Jvnf.: muslimske kvinders tørklæde)

 


 


 

Overskrift 1

Susan Vreeland: 'Pige i hyacintblåt'
Denne roman er egentlig en samling noveller, der er kædet sammen omkring  et nyopdaget maleri af Vermeer. Ved slutningen tror man simpelthen at dette billede eksisterer. Meget spændende og med mange pointer. Den lægger sig fint op ad den foregående.

Overskrift 1

Bodil Steensen-Leth: 'Lili'
kunne næsten kaldes en romanbiografi, for tilsyneladende er der en masse oplysninger om komponisten, Lilli Boulangers, alt for korte liv. Hun blev kun 25, men opnåede megen opmærksomhed i samtiden. Hendes ældre søster, Nadia, er talentfuld, men Lili er et geni, så trods Nadias omsorg for Lili, forstår man godt, at hun plages af jalousi.
Jeg er midt i bogen, så jeg må skynde mig ind og læse videre. Og vil ærgre mig, når jeg når sidste side.
Jeg har aldrig før gjort mig klart, at komponister hører musikken i hovedet og skriver den ned direkte uden at skulle spille den først. Hvor dum kan man være?
Måske fylder 1. verdenskrig for meget i bogen på bekostning af beretningen om Lilis liv; men her viser forfatteren dog nye synsvinkler på krigens rolle i menneskers liv. Og Lili deltog aktivt som brevskriver til soldater fra konservatoriet uden at tage hensyn til sit svage helbred.

Overskrift 1

Robert Harris: 'Pompeii'
Hvor tit læser man en bog, der på samme tid er spændende, har en ide og hviler på en historisk basis? Og som her oven i købet rummer en utrolig indsigt i vulkanologi og romerske aquædukter?
Plinius, som måske er den eneste person, som virkelig har levet, imponerer med sin utrættelighed i at nedskrive alle observationer af Vesuv korrekt og sin uforfærdethed i farefulde situationer, sit enorme korpus til trods.
Man får igennem andre personer indblik i romernes grusomhed og grådighed, som vi ganske vist ved besked med i forvejen, men det hører med i et autentisk billede af den tid.
Her kigger man uroligt, når man opdager, at der kun er 50 sider, 20, nogle få tilbage.
Læs den - du vil ikke fortryde det. Bogen vil interssere alle, mænd som kvinder. Uanset hvilken genre man ellers foretrækker
.
Gid jeg havde den til gode!


 

Overskrift 1