Premiere 2013

"Nu lokker atter"                                  

Margrethe, hun har vist fået kuller

I dag er det hendes fødselsdag

Hvad har hun lavet? Jo forårsruller,

så hendes mor næsten fik et slag-

tilfælde, men nu er legen sluttet,

og gæsterne, de må guffe løs.

Med gode varer der er der ruttet,

Du er fantastisk og generøs !

 

"Katinka"

Og hvis I vil vide, hvordan det går til,

når de forårsruller skal trille(s)?

Først går man i byen og køber lidt vild(t)

ind, nu skal der sørme vær’ gilde.

Der snittes og rulles, bli’r stegt og gjort ved -

og dag bli’r til aften - og natten går med,

Nu er vi vist færdig, så ruller vi ned!

På hodet i seng ! Det blev silde!

 

"Nu lokker atter. . ."

Men ak, så tæller og dividerer

Margrethe - og siger resolut:

”Vi bli’r vist nødt til at lav’ no’n flere! -

Jeg tager i Brugsen et lille smut.”

Så skal der rulles fem hundred’ mere

”Mon vi bli’r færdig’?” (mormors replik)

Præcis på slaget der bliver servere(t)

Og glemt er resterne af panik.

Dette uddrag af Forårsrullevisen fortæller en smule om, hvordan det foregår, når Margrethe inviterer til fest og stor-i-slavet inviterer en masse mennesker, hvoraf 50 har sagt jatak til at komme.
Dennegang var Mette heldigvis med, så arbejdet gik let og ubesværet. Og i år var der knive og spækkebrætter nok. !Vi var meget omhyggelige med hygiejnen, for det ville jo være en flov affære, hvis folk blev syge af vores mad. Vi sled næsten huden af fingrene. "Nu går jeg ud og vasker hænder", forkyndte vi hver gang hver gang vi havde rørt ved et eller andet andet, fx opvask. Der blev grinet og hygget meget trods den hektiske travlhed. Alt klappede.
Selve dagen var en stor oplevelse, Der var afvekslende underholdning, noget af høj kunstnerisk karat. Jan og Steens improviserede musikalske optræden var festens clou. Mere vil jeg ikke nævne for ikke at glemme nogen. Stemningen var høj hele eftermiddagen.
Heller ikke dennegang blev alle rullerne spist, selvom der kun var halvt så mange, men mange af gæsterne havde bidraget med lækre retter.
Det var en formidabel fest.
Den kan næppe overgås næste år!!!

 

De to veninder havde pyntet bordene superflot

Generalprøve til ½hundredårs-festen

Gæster i kø

 

Det blev en munter fødselsdag med masser af sang, også nye, som de fleste var med på at lære.
Undervejs havde der været lange og besværlige forberedelser. 
Indimellem skulle børnene (17 og 19) fragtes frem og tilbage til diverse destinationer.
Sigrid havde kategorisk nægtet at rulle forårsruller, men Margrethe hævdede, at der var tradition for at der blev serveret vietnamesiske forårsruller på hendes fødselsdag.

Jeg indrømmer, at jeg var noget nervøs for, at projektet ikke kunne gennemføres til tiden.
- Hvor er det dejligt, at du er stresset, så behøver jeg ikke være det, erklærede Margrethe.l Vi var det nu på skift i de 2 dage.

Jeg havde forsigtigt foreslået ristaffel og sendt en opskrift på tilbehør, men det kunne der altså slet ikke være tale om!
Så det blev ved rullerne.

 Fredag

Men først skulle farsen laves. Der skal en hel masse forskellige ingredienser i dejen. Nogle er vel nærmest en slags fyld, fx glasnudler.Vandkastanjerne har en uventet bitter smag.
Det var et ret slidsomt arbejde at findele urterne med kun ét spækkebræt og 1 sløv kniv.
I mangel af en gryde eller et fad i passende størrelse, æltede Margrethe derefter dejen i en gulvspand, ny!
Så skulle der rulles. Og rullet blev der, i timevis.
Det er altid så sjovt, så de, der ikke var med, snød sig selv.
Der blev både tid til klog snak og til masser af gode grin, som Doris siger, selvom vi kun var os to.
Nå, men lidt alvor var der jo også ved foretagendet.
- Hvor mange gæster kommer der?-  Jaeh, jeg har inviteret den og den, korsangerne måtte tage deres mænd med, der var så og så mange afbud. Nogle havde ikke svaret hverken ja eller nej, så et forsigtigt skøn var 27.
Vi skulle så regne på, hvor mange ruller vi skulle rulle, hvis mændene spiste 10 hver osv. osv. Så vi talte efter bedste evne.
Vi nåede op på 269, tror jeg.
- Det er ikke nok, erklærede Margrethe, hun troede ikke på mine beregninger og Emil forkyndte, at han alene kunne spise 20.

 

 

Lørdag

I stedet for at lave en forret, besluttede M, at vi dagen efter skulle købe ind til en ny portion ruller. Det skete så, men denne gang snød vi  nu for nogle af ingredienserne, fx ingen hvidløg i til André.
Vi gentog så proceduren fra dagen før.
Samtidig skulle der piskes og blandes lækre ting og sager til 3 lagkager. Der var da for resten også lige et par anløbne messingting, der skulle pudses. Bella og katten var selvfølgelig med. Af og til røg der en godbid ned til dem, fx et helt æg!
Der skulle selvsagt også tjekkes mail og facebook, og det foregik mellem rullevendingerne.
Da alle ruller var stegt, og de 3 kæmpelagkager var færdige, skulle de transporteres til Kirkehuset, som M heldigvis havde lånt, dengang hun nødtvungent måtte indse, at hun ikke havde stole nok til mere end en tredjedel af gæsterne!
Det lykkedes at stuve alle ting i den lille bil (mærket har jeg glemt), men der er i hvert fald intet bagagerum. Det, der fyldte mest, var et kæmpebillede, som skulle med for at skabe hjemlig hygge!

Da vi nåede frem med den kostbare last, var der smukt dækkede og pyntede borde. Den opgave havde Sigrid og veninden Tone, løst til UG.
Flot-flot!

Selve aftenen var yderst vellykket, bortset fra at kun ca. ½delen af rullerne blev spist, bestemt ikke fordi de smagte dårligt. Der var også en hel lagkage tilovers. Gæsterne roste med rette maden.
Der blev som sagt sunget, og vi ”lærte” en masse nye sange, Det er så dejligt med folkene fra kirken, for de elsker at synge og har mod på nye sange, og der - som alle andre steder - er gennemsnitsalderen høj. Det ældste medlem er 103 år!. Hende, der ustandselig forsyner kirkehuset med smukke dekorationer, er 80 år!
Festen startede kl. 6, så kl. ½ 10 mente jeg nok, at jeg kunne være bekendt at smutte. Anders og Helene kørte mig hjem. Så slap jeg for oprydning og opvask! Det ville M bestemt også ha protesteret vildt imod, at jeg skulle være med til.

Kun for Margrethe tager jeg del i så meget køkkenarbejde. Som jeg sagde til Helene - Du ville sikkert også betakke dig,  hvis jeg tilbød dig det! Jeg husker ikke svaret, det var vist lidt nølende.
Men, det var sjovt at være med til at forberede denne skæve fødselsdag. Margrethe holder sin 50 års dag også, erklærer hun. ”Hvis jeg lever så længe”, lissom de/vi gamle siger.

Men tænk, at vi 2 alene sørgede for næsten alt, når jeg tænker på, at jeg skulle ha Jette i køkkenet i 8 timer og skulle ha maden bragt udefra, da jeg bare havde 20 gæster. Jeg græmmes!

 

Kære gæster